marți, 10 ianuarie 2017

Obiceiuri sănătoase la început de an!

Hello 2017!

La mulţi ani cu sănătate tuturor şi fie ca anul  în care am păşit să fie cel mai bun an din viaţa voastră!

Ştiu că de obicei rezoluţiile de început de an se fac înainte de Revelion, însă cumva, din experienţa mea şi a altora am văzut de-a lungul timpului că există tendinţa ca şampania festivă să le împrăştie ca pe nişte bule şi motivaţia şi acţiunile pornite în forţă să se piardă repede...


De aceea m-am gândit că deciziile se iau mai bine cu mintea limpede şi odihnită şi de asemenea planificând paşi concreţi unul câte unul. Şi cum într-un proces complex de transformare individuală nu prea contează unde începi câtă vreme începi undeva, iată un decalog simplu de început cu obiceiuri sănătoase pe care le puteţi implementa în viaţa voastră începând cu azi. Nu, nu de mâine sau de luni, amânarea e primul lucru de care trebuie să ne descotorosim pentru a avea succes în orice ne propunem.

La treabă deci, în orice ordine!

Spuneam în articolele anterioare că cel mai bun început pentru un proces este detoxifierea şi că mediul din jurul nostru are influenţă asupra energiei, stresului şi sănătăţii noastre. De aceea, aşa cum începem anul cu o curăţenie după Sărbători e sănătos ca aceasta să aibă mai multe dimensiuni: fizică, mentală, corporală, socială, spirituală.
Pentru fiecare putem găsi, în lista de mai jos, în altele ce vor urma sau în propriile liste pe care vi le puteţi face inspiraţi de articol, mici acţiuni cotidiene şi obiceiuri pe care să le exersaţi:


1)  Replanifică rutina matinală

-        Pune ceasul să sune cu 10 minute mai devreme şi foloseşte-le pentru o scurtă înviorare (stretching, sărituri, curăţarea limbii, băut apă) sau pur şi simplu pentru a te trezi mai bine, eventual privind peisajul pe geam şi încărcându-te cu energia zilei ce începe, fără a te gândi la ce te aşteaptă în cadrul ei. Un proverb întelept spune că îngrijorarea pentru viitor îţi distruge şi plăcerea de a trăi prezentul

-        Dacă te numeri printre cei care sar peste micul dejun e un moment crucial în viaţă. Învaţă să mănânci dimineaţa, corpul tău după 7-10 ore fără alimentaţie deja are glicemia la subsol şi simptomele şi consecinţele nu sunt nici plăcute nici sănătoase. Începe cu variante simple, eventual lichide, poţi vedea idei rapide şi gustoase aici.

-        Alcătuieşte de comun acord cu membrii familiei un plan cu responsabilităţile matinale ale fiecăruia în acţiuni simple gen îmbrăcat, mâncat, pregătit pentru şcoală. Tot ce se poate face în prealabil gen alegerea hainelor şi organizarea ghiozdanului şi chiar şi ambalarea mâncării (cu excepţia sandvişurilor) se poate face de seara. Este greşit şi nesănătos ca un singur om să preia toate sarcinile celorlalţi.
Deasemenea stresant, neproductiv şi nemotivant. Munca în echipă e mai distractivă, nu?

-        Mentalitatea de aruncat la acest capitol este „nu am timp de nimic dimineaţa, mă grăbesc” şi o putem înlocui cu „pot să fac asta pentru mine”


2)  Trimite către alte destinaţii lucrurile nefolositoare

-        Periodic (zilnic, săptămânal sau când se nimereşte să te loveşti de vreun sertar plin) sortează şi aruncă toate obiectele, hainele şi mâncarea ce nu sunt folosite de s-a pus praful pe ele, au expirat, nu mai corespund ca mărime, modă sau funcţionalitate sau pur şi simplu realizezi că nu vei mai pune mâna pe ele sau pur şi simplu nu-ţi mai plac.

E unul din principiile din cartea lui Marie Kondo (metoda Konmari de care vorbeam în articolul de Sărbatori despre organizare).

-        Cadouri primite care nu ne plac sau cu care nu avem ce face pot face fericiţi pe alţii, obiecte defecte sau haine ce necesită croitor, duplicate la cosmetice sau unelte pentru casă pot găsi destinaţii diverse unde să-şi împlinească menirea sau unde să se odihnească pentru că şi-au îndeplinit-o. În oricare din cazuri, sentimentul de uşurare va fi nepreţuit...

-        Principiul Feng-Shui care se aplică aici este „renunţă la ceva vechi care nu-ti mai foloseşte pentru a face loc pentru ceva nou care-ţi aduce bucurie”


3)  Elimină conceptul de sertar de mărunţişuri

-        În orice casă există acel sau acele sertare cu obiecte diverse, mărunţişuri sau nu. Uneori dulapuri sau cutii întregi.

    Cuvântul „diverse” în română e similar cu „junk” în engleză când ne referim la acel sertar cu nimicuri. De ce am vrea să avem un spaţiu ocupat cu o grămadă de obiecte în majoritate nefolositoare, în care să pierdem mereu timp căutând după ceva ce poate nici nu e acolo?

       Ţelul final al conceptului de organizare este ca fiecare obiect să aibă locul lui bine stabilit şi motivat.
Şi un prim pas spre asta e să scăpăm de mentalitatea „poate o să-mi folosească vreodată” şi să grupăm obiectele pe zone de funcţionalitate pentru a le găsi uşor şi a fi la îndemână.
De exemplu eu am dedicat un dulap în hol pentru orice unealtă, bec, rolă de scotch, sfoară, cuie, etc. Nimic altceva folosit la „meşterit” nu se găseşte în alt loc în casă.


4)  Pune lucrurile la loc

-        Un obicei util şi care salvează o grămadă de energie este ca fiecare membru al familiei să înveţe ca în momentul în care se deplasează dintr-o cameră în alta să nu plece cu mâna goală. Adică: te ridici de pe canapea din sufragerie şi culegi si farfurioara şi ceaşca de goală cafea pentru că dacă tot te duci în bucătărie nu mai trebuie să faci altă dată un drum DOAR în scopul de a strânge.

-        Pe acelaşi principiu ne străduim, cu mult efort ce-i drept, să ne învăţăm copiii ca odată ce nu se mai joacă cu anumite jucării să le pună la loc înainte să scoată altele. Secretul e că  exemplul personal, inconştient face minuni. Dacă noi nu facem ce predicăm, pe cine să imite copiii?

-        Pe de altă parte, punerea unui lucru direct la locul lui în loc de a-l abandona undeva de unde ulterior vei trebui să-ţi consumi timp strângându-l e mult mai simplă şi mai rapidă. Gen, când intri în casă aşează pantofii la loc, haina în cuier, cheile într-un coşuleţ destinat şi poşeta în cui nu o arunca prin bucătărie, ca să o cauţi mai apoi sau să te împiedici de ea...


5)  Ia pauze de la tehnologie

-        De 6 ani nu mă uit la televizor. Nu pot exprima în cuvinte cât de mult îmi foloseşte asta în special în planul evoluţiei personale. Şi a evitării câmpurilor electromagnetice. Opriţi orice trafic de date noaptea pe telefon. De ce Coreea de Sud are una din ratele uriaşe de cancer în lume? Wifi non stop peste tot. Radiaţi, radiaţii şi iar radiaţii. La ce bun să aflăm tot ca să murim de tineri?

-        Una din cele mai comune plângeri şi motive de stres în ziua de azi e „n-am timp!” O, dar să vezi câte ore zilnic se câştigă pentru uzul personal dacă închizi televizorul, wi-fi-ul şi tableta. Tot ce ai nevoie şi vrei să ştii poate fi accesat când vrei şi cum vrei prin internet, youtube, etc. Doar atunci cand stabileşti tu că vrei să aloci acel timp pentru a vedea o emisiune.

-        Socializarea e un concept ce implică oameni în carne şi oase care discută despre ei cu alţii ca ei. Nu se duc la cafenea ca să stea fiecare pe scaunul lui, butonând telefonul lui cu facebook-ul lui şi având o mie de prieteni dar neştiind nimic despre ce-l frământă sau ce visuri şi hobby-uri are omul aşezat la masă lângă el.

-        Informaţiile şi obiectele sunt menite a fi folosite şi oamenii iubiţi. Confuzia e că noi iubim informaţiile şi obiectele şi folosim oamenii.

-        A trebui de complezenţă să dai like la ceva ce a postat o cunoştinţă doar pentru că aşa trebuie te transformă doar într-un roboţel depersonalizat care încet încet ştie tot mai puţin despre ce vrea sufletul lui de fapt şi se identifică cu atomii din sistem.

-        Foloseşte puterea informaţiei şi a reţelelor sociale pentru dezvoltarea personală şi pentru a cunoaşte oamenii din spatele aparenţelor. Nimic nu se compară cu discuţia faţă în faţă în care chiar vrei să ştii ce-i place omului înainte de a-i face un cadou şi a-i da şansa să afle şi el nu ce ai mâncat la prânz (cu poze) ci ce anume te animă şi ce-ţi doreşti tu de la viaţă sau să realizezi în viaţă...


6)  Nu lăsa lucruri să se aglomereze

-        Stivuirea haotică a vaselor murdare în chiuvetă sau claia de haine aruncate pe scaunul din dormitor sunt de două ori greu de atacat. O dată că sunt multe şi a doua oară pentru că mental e descurajant când vezi zilnic acest fenomen şi tot zilnic îţi spui în gând „de ce eu??”

-        E valabil şi pentru sarcinile pe care le ai de îndeplinit. Soluţia e să le notezi într-o agendă, să le prioritizezi şi să te ocupi de ele. Voi reveni cu un articol special pe această temă, cu tehnici concrete şi eficiente.

-        Imaginea cea mai concludentă care ilustrează stresul e o stivă de obiecte care cade pe tine, disperat că nu le poţi face faţă. Oare de asta mă văd din ce în ce mai des urmărind pe youtube clipuri despre conceptul de minimalism? Adevărul e că e din ce în ce mai tentant... Şi practic!


7)  Elimină monotonia

-        La capitolul nutriţie, cea mai sănătoasă e varietatea alimentelor, pentru a ne putea lua cât mai multe elemente nutritive necesare din ele

-        La capitolul mental, cel mai sănătos este să înveţi ceva nou în fiecare zi. Creierul e folosit, muşchii sunt folosiţi. Că e o limbă străină, un sport nou, o tehnică ce necesită deprinderi manuale, creativitate sau inteligenţă şi raţionament, orice e bun dacă ne ţine în priză şi ne face să evoluăm, să ne descoperim pe noi înşine şi versiuni necunoscute ale noastre.

-        Păstrează-ţi mintea deschisă, opţiunile deschise, curiozitatea vie şi caută-ţi mereu adevarată vocaţie, pentru că ea este calea spre un altfel de fericire decât cea oferită de monotonie şi stabilitate.

Fiţi vii, autentici şi mereu în mişcare, căutând evoluţia...! Un an minunat şi plin de revelaţii sănătoase!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu